Skip to main content

Od 4. do 6. ožujka 2021., održan je LegalHack – studentsko natjecanje i prvi pravni hackathon u ovom dijelu Europe, koji je organizirala studentska udruga Meritokrat. Meritokrat djeluje pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je organizirao projekte poput Financijskog i pravnog opismenjavanja, Law Meet-up-a, projekta Mijenjajmo znanjem i druge.

LegalHack hackathon spoj je prava i tehnologije u obliku dinamičnog trodnevnog natjecanja na kojem sudionici imaju zadatak pravno regulirati korištenje nove tehnologije te osmisliti rješenje za probleme koje ona nosi sa sobom. Inovativni koncept zainteresirao je studente Pravnog fakulteta u Zagrebu, Splitu i Osijeku, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i brojne druge te su u timovima do 5 članova, studenti u razdoblju od 24 sata pokušali osmisliti inovativno zakonodavno rješenje koje bi omogućilo primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu te rasteretilo i unaprijedilo zdravstveni sustav.

KPS na LegalHacku – lijevo, Ignacija Puškar – mentoriranje, desno, Martina Prpić – panelistica

Odvjetničko društvo KPS sa zadovoljstvom se pridružilo LegalHacku sudjelovanjem u panel raspravi i žiriju te mentorstvom. Partnerica Martina Prpić je kroz panel raspravu ukazala na izazove koje donose digitalizacija i nove tehnologije te je kao član žirija sudjelovala u ocjenjivanju pisanih rješenja i usmenog izlaganja timova, a odvjetnička vježbenica Ignacija Puškar je kroz mentoriranje pokušala usmjeriti timove ka kvalitetnijem rješenju zadatka. 

Pobjedu na prvom LegalHacku odnio je tim Cardiac AIrrest koji je u predloženom rješenju ukazao na probleme s kojima se današnje zdravstvo suočava,  poput administrativnih problema, nedostatka sredstava i stručnog kadra te je predložio načine na koje umjetna inteligencija u tome može pomoći, a osim toga se osvrnuo i pokušao dati rješenja na izazove koje umjetna inteligencija donosi, poput razine autonomije, nepredvidivosti, odgovornosti za štetu te zaštite podataka. Čestitamo pobjednicima i nadamo se da će njihove ideje u budućnosti pomoći i zakonodavcu, jednom kada regulacija umjetne inteligencije u zdravstvu uđe u zakonodavnu proceduru. 

Na kraju čestitamo i Meritokratu na ideji i odličnoj organizaciji te se veselimo njihovim budućim projektima.

Ignacija Puškar