Skip to main content

Nedavno usvojen Zakon o strancima uvodi digitalne nomadske vize, danas vrlo aktualnu temu. Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2021. Digitalni nomadi su ljudi koji rade online te trebaju samo prijenosno računalo i brzu internetsku vezu. Početkom iduće godine moći će  pribaviti vizu koja će im omogućiti da rade i žive u Hrvatskoj na godinu dana.

Ideja vize namijenjene digitalnim nomadima prilično je jednostavna –  digitalni nomadi relativno dobro zarađuju, vole putovati i stalno su u pokretu. Njihova potrošnja i PDV te prihodi lokalnih tvrtki i porez na dobit mogu generirati proračunski prihod. Hrvatska kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, ovdje vidi svoju priliku i pokušava privući digitalne nomade da dođu u Hrvatsku, relativno pristupačnu zemlju EU-a s dobrim životnim stilom. Vizama je Hrvatska riješila prvi birokratski problem prihvaćanja digitalnih nomada.

Kako bi sustav postao potpuno operativan, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak uveden je i porezni okvir za digitalne nomade. Zakon o porezu na dohodak sadrži odredbu koja isključuje digitalne nomade iz lokalnog oporezivanja s ciljem povećanja broja digitalnih nomada u Hrvatskoj. D.S.B., I.B.Z.